Polkuverkostoa suunnitellaan Karsturantaan

Kyläyhdistys sai keväällä ehdotuksen, että Arposenniemeen suunniteltaisiin ulkoilu- ja luontopolkuverkosto, kun korona-aika on lisännyt kovasti niin kyläläisten kuin mökkiläisten kiinnostusta oman alueen lähiliikuntaan ja ulkoiluun. Ehdotus sai kannatusta myös kyläillassa 13.9.2020.

Nyt polkuverkoston suunnittelu on aloitettu yhteistyössä Saimaan ammattiopiston (Sampo) kanssa. Luonto ja ympäristöalan opiskelijat merkitsevät ja kunnostavat reittiä osana opintojaan. Ensimmäinen metsäretki opiskelijoiden kanssa tehtiin keskiviikkona 14.10. Kari Kangaspunnan opastuksella. Tuolloin mahdollisia reittejä merkittiin ja ”nauhoitettiin” sähköisesti karttapohjalle runsaat 10 km.

Suunnittelun lähtökohtana on ollut pyrkimys hyödyntää olemassa olevia polkuja ja metsäteitä, joissa ihmiset ulkoilevat ja lenkkeilevät jo nytkin. Polkuverkoston suunnittelussa kunnioitetaan luontoarvoja, sekä kiinteistöjen sekä metsänomistajien intressejä suojella esim. taimikoitaan tai pihapiirin yksityisyyttä.

Reittipisteitä on nyt alustavasi merkitty maastoon keltapunaisella kuitunauhalla, mutta suunnitelmissa on, että ne tullaan korvaamaan puihin merkittävällä maalitäplällä sen jälkeen, kun koko reitistölle saadaan maanomistajien hyväksyntä.  Kiinteistöjen omistajia lähestytään sen jälkeen, kun polkuverkoston suunnitelma saadaan valmiiksi.

Luonto- ja ulkoilupolkuverkosto siirretään myös karttapalveluun, joka on käytettävissä matkapuhelimen kautta. Tarkoitus on, että reitin varrella oleviin kiinnostaviin kohteisin asennetaan pienet QR-koodit, joiden avulla kohteista saa matkapuhelimen kautta myös taustatietoa.

Reittien kunnostuksessa on tarkoitus hyödyntää myös talkootyötä mahdollisesti ensi kevään aikana. On myös hyvä muistaa, että metsäpolkujen tärkein ylläpito muodostuu niiden aktiivisesta käytöstä!